Grannfejd

Ikväll kommer man se Robert Aschberg besöka min idylliska hemstad Söderköping, och folk påstår att det inte händer nåt spännande läs detta som kommer från tv3.se.

Söderköping är inte känt för speciellt mycket. Men nu är risken överhängande att hatet mellan två män med nästan samma namn, Lars-Erik och Lars-Olof, kommer att ändra på det. Närmare handlingen och känslan i mardrömsfilmen "Den sista färden" har vi nog aldrig kommit i Sverige. Grannfejden är en bisarr historia om vänskap som surnade, om ihjälskjutna hundar, nedbrunna hus och ekonomiska trätor. Och det är två mycket griniga gubbar som Robert Aschberg och super-konfliktlösaren Jonas Gåde träffar. Fredsmäklarna tar därför till en mycket drastisk åtgärd för att försöka lösa konflikten - de lockar med mjukost. "Söderköping - Welcome to the Swedish banjo-country" skulle det kunna stå på stadens välkomstskylt. Nu gör det inte det. För Lars-Erik och Lars-Olof spelar vad vi vet inte banjo. Men annars är stämningen och känslan i denna grannfejd oerhört lik den som kännetecknade 70-talsfilmen med Burt Reynolds i huvudrollen - Den sista färden. I femtio år var de numera griniga gubbarna vänner. De jagade och drack sprit tillsammans. Sedan gick det åt helvete. Käpprakt åt helvete. Och det hela började med ett ekonomiskt käbbel. Lars-Erik arrenderade och brukade Lars-Olofs mark. Och plockade ut ett så kallat gårdsstöd från jordbruksverket. Lars-Olof ville ha hälften, vilket han inte fick, och surnade därför till rejält. Och så har det fortsatt. Lars-Olof anklagar sin gamla barndomskamrat för att ha beställt varor i hans namn, för att ha skjutit ihjäl en hund och för att ha bränt ner hans hus. Aschberg och Gåde försöker reda ut begreppen i den röriga och allvarliga konflikten. Parterna är dock oförsonliga och medlingen leder ingenstans. Medlarna tvingas därför ta till oväntade och annorlunda metoder. De föreslår att kombattanterna gemensamt ska fylla en kundvagn med mat - allt de enas om att plocka på sig får de behålla. Det är då det visar att Lars-Erik-Olof båda gillar mjukost och plötsligt börjar relationens permafrost att tina... Nästa steg är att låta parterna köra en dubbelstyrd bil. Det går... sådär, men ett fredsavtal med nyckelbegreppet "visandet av respektfull nonchalans" arbetas fram under mycket möda och stort besvär. Avsnitt 3 av 8.


Kommentarer
Postat av: Ida

Hej!

Bli medlem här GRATIS och börja samla poäng!

http://www.freestreet.se/?r=4062

Poängen växlar du sedan in och får presentkort att handla för i massavis av olika butiker och på olika sidor på nätet! =)

Exempel: H&M, JC, Kicks, Åhlen's, Siba, Stadium, Nelly.com, cdon.com osv, osv.

Lycka till!

Kram

2009-04-23 @ 17:47:20
URL: http://idabom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0